Elektroterapi Uygulamaları
Elektrik akımının fiziksel etkilerinden tedavi olmak amacıyla yararlanılmasına elektro terapi denir. Sinir ve kas hücreleri uyarılabilir. Bu amaçla kullanılan akımlara elektromedikal akımlar denir. Elektromedikal akımlar; akımın yönü, frekansı, voltajı veya kuvveti,yoğunluğu açısından farklı fiziksel özellikler gösterir ve buna göre sınıflandırılır.
Alçak frekanslı akımlar: 1-1000 hz arasında değişen sürekli yön değiştiren akımlardır. Analjezi oluşturmak ve kasta kontraksiyon sağlamak en önemli özelliğidir.
Orta frekanslı akımlar: 1000-10000 hz arasında değişen akımlardır. Alçak frekanslı akımlara göre daha kolay ciltten geçer ve derine iletilirler.
Yüksek frekanslı akımlar: 1mhz ‘in üzerindedir. Alçak ve orta frekanslı akımlar gibidokularda uyarı meydana getirmezler.elektromanyetik dalga karakterini alarak oluşturdukları elektromanyetik alan içine giren dokularda derin ısı meydana getirirler.
Ağrıyı ve Kas Güçsüzlüğünü Kaldırmak İçin
Elektroterapi uygulamasının amacı, ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak, vücut işlevlerini iyileştirmektir.
Tıbbın en önemli ve diğer alanlarıyla en ilişkili branşı olan fizik tedavi ve rehabilitasyon, vücudun tümü ile ilgilenmektedir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, bel-boyun ağrısı, eklem ağrısı, inme, felç, omurilik hasarı, Parkinson ve MS rehabilitasyonu, romotolojik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, sporcu sağlığı gibi alanlar ile doğrudan ilişkili bir branştır. Yani tıbbın diğer branşları ile işbirliği içerisinde çalışır, tıbbın diğer branşlarını destekler ve tamamlar.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, hastalığın durumuna ve hastanın fiziksel kapasitesine göre farklı tedavi seçeneklerine sahiptir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, hastaların ağrılarının kesilmesi, işlevini kaybetmeye yüz tutmuş organlara işlevinin kazandırılması ve cerrahi operasyonun ardından hastanın hızlı bir şekilde iyileştirilmesi için tedavi yöntemleri belirler.